Dieta oloproteică a fost creată de doctorul Giuseppe Castaldo, medic de origine italiană, specialist în medicină internă. Ca și alte diete ketogenice, dieta oloproteică exclude orice aliment care conține carbohidrați. Sunt permise proteinele și este încurajat consumul de suplimente proteice, care vor înlocui unele mese și gustări.
În primele 21 de zile din dieta oloproteică poți să servești un shake proteic la micul dejun și la prima gustare a zilei. La prânz, dieta oloproteică permite carne slabă, de exemplu vită, pui, curcan plus legume (dar nu cartofi).
Poți mânca o buată de carne la grătar sau la cuptor cu o salată sau cu legume la grătar. La gustarea de după amiază este indecat un shake proteic. La fel și la cină.
După cele 21 de zile din prima fază, dieta oloproteică presupune o a doua fază, în care alimentele inițial interzise – cele cu conținut de carbohidrați – sunt reintroduse treptat. La început, dieta va fi una disociată, astfel că nu se asociază carbohidrați cu grăsimi la aceeași masă.
Cu timpul, se revine la o dietă normală, dar echilibrată și sănătoasă. Este foarte ușor să te îngrași la loc dacă revii la vechile obiceiuri alimentare, deci se recomandă ca stilul de viață sănătos să intre în reflex și să fie urmat permanent.
Cu dieta oloproteică pot slăbi și se pot menține doar cei care sunt dispuși să-și schimbe pentru totdeauna stilul de viață.