Sigur ai auzit și tu până acum de untul de shea și faptul că are proprietăți pentru sănătatea noastră.
Untul de shea a fost descoperit în Egiptul Antic și chiar Cleopatra folosea acest unt pentru măștile de păr.
Haideți să vedem cum și pentru ce îl putem folosi:
Măști pentru păr
Untul de sheâ previne mătreața și ruperea firelor de păr, este calmant pentru iritațiile scalpului.
Încălzește puțin untul de shea, pentru a deveni lichid, apoi masează scalpul și aplică-l în continuare pe lungimea firului de păr. Lasă untul să acționeze 15 minute, apoi clătește părul cu apă caldă, până când reușești să îndepărtezi untul. Acest unt îți va lasă părul strălucitor, iar dacă ai un par creț sau greu de aranjat îl va face mai moale și mai ușor de coafat.
Hidratare
Untul de shea poate fi folosit și pentru întreținerea și hidratarea pielii, deoarece nu e intens procesat și nu produce iritații. Dacă îl folosești pe ten, prima oară să îl demachiezi, apoi aplică o cantitate mică de unt și lasă-l să acționeze 5-10 minute, după care clătește bine cu apă. Atunci când îl folosești pe corp, masează ușor și nu aplica foarte mult unt, va fi greu de clătit după; dacă folosești o cantitate rezonabilă, acesta va fi absorbit de piele. Îl poți folosi și ca exfoliant și pentru a reduce celulita. Amestecă untul cu zaț de cafea sau făină de mălai și masează ușor zonele în care dorești să faci exfolierea.
Datorită proprietăților hidratante și calmante și a faptului că este foarte puțin procesat, acest unt este foarte versatil și poate fi folosit chiar și pentru hidratatrea pielii bebelușilor.
Vindecarea unor probleme de piele
Datorită conținutului mare de vitamina A, proprietăților antifungice și antiinflamatoare și a faptului că acționează și ca dezinfectant, acest unt poate fi folosit în tratarea micilor răni/ tăieturi/ intepuri, buzelor și călcâielor crăpate, eczeme ale pielii și îndepărtării urmelor/ petelor/ acneii de pe ten.
Tu ai folosit untul de shea până acum? Ce rezultate ai avut?