Luna martie stă pentru români sub semnul mărțișorului, obiectul simbolic ce are menirea de a anunța începutul primăverii. În ultimii ani, mărțișorul a luat diverse forme precum bijuterii delicate, broșe ce ilustrează diferite simboluri sau brățări sofisticate formate dintr-un metal prețios și șnurul alb-roșu, elementul simbolic care s-a păstrat.

De 1 martie, an de an, se oferă doamnelor și domnișoarelor flori și mărțișoare, toate având atașat și șnurul alb-roșu. Care este semnificația acestuia și de ce se spune că trebuie purtat întreaga lună?

SEMNIFICAȚIILE SNURULUI ALB ROȘU DE MĂRȚIȘOR

Şnurul împletit este, de fapt, mărţişorul autentic. La începuturile sale, mărţişorul nu avea ataşate podoabe, ci era reprezentat doar de două fire împletite. Primele mărţişoare erau formate dintr-un fir alb şi unul negru, cele două culori simbolizând împletirea iernii cu primăvara, a binelui cu răul, a întunericului cu lumina. Culorile mărţişorului s-au schimbat în alb şi albastru, urmând ca de la începutul secolului al XIX-lea să se adopte culorile alb şi roşu.

Originile sărbătorii mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar se consideră că ea a apărut pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi a primăverii, în luna lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate este remarcată în culorile mărţişorului, albul însemnând pace, iar roşul – război. Anul Nou a fost sărbătorit pe 1 martie până la începutul secolului al XVIII-lea.

Mărţişorul semnifică înnoirea timpului, renaşterea şi iubirea. Pe parcurs, şnurului i s-au adăugat monede din argint sau din aur, iar modernitatea le-a transformat în mici bijuterii, mai mult sau mai puţin preţioase.

Semnificaţia firelor alb şi roşu ce se împletesc într-un şnur de care este prins un mic obiect este relevată şi de unele legende. Astfel, se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei – vestitori ai primăverii.

DE CE PURTĂM MĂRȚIȘOARE?

Mărțișorul este considerat de multe popoare a fi un talisman norocos. Acesta are rol de protecție și este purtat de către femei și copii. În marea majoritate a zonelor țării noastre el este oferit copiilor și femeilor, însă în Moldova, bărbații sunt cei care primesc mărțișoare.

În anumite locuri, șnurul de mărțișor este legat la gâtul sau la mâna copiilor în dimineața zilei de 1 martie și este purtat toată luna. La finalul acesteia, copii leagă șnurul într-un copac pentru a avea noroc și pentru a fi feriți de rele și de deochi pe tot parcursul anului.

În prezent, șnurul de mărțișor este simbolul primăverii, aducător de sănătate și energie și se spune că, pentru a-ți aduce noroc, trebuie să-l porți toată luna martie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.