Există multe produse pentru igiena urechilor și circulă tot felul de sfaturi. Însă câți dintre noi știu exact ce este adevărat sau nu, din ce auzim și citim și cum să ne menținem urechile sănătoase printr-o igienă corectă? Folosim sau nu bețișoare? Folosim sau nu sprayuri?
În mod normal, urechile ni le curățăm la duș sau la baie și ne referim la zona exterioară și intrarea în canalul auditiv. Putem folosi doar apă caldă și produsele obișnuite de duș (cu un pH cât mai aproape de cel fiziologic al pielii – 5 și cât mai puține substanțe chimice cu potențial alergen). Este suficient să ne folosim degetele, nu avem nevoie de un burete sau prosop. Trebuie să avem grijă însă ca să nu ne rănim mucoasa (de exemplu, cu unghiile). Leziunile din orice cauză pot rezulta într-o infecție prin acumularea unor germeni și se pot complica rezultând în afecțiuni mai grave, inclusiv pierderea auzului.
După spălare, uscăm bine partea exterioară a urechii (pavilionul) și intrarea canalului auditiv extern cu prosopul, fără a freca insistent. Este suficient să ne uscăm urechea prin tamponare.
Cerumenul sau populat ceara, este secretată de urechile noastre în mod natural, ca un mijloc de apărare față de factorii de mediu. Cerumenul împiedică pătrunderea unor agenți patogeni externi și deci îmbolnăvirea urechii, iar cantitatea secretată diferă de un individ la altul și în funcție de vârstă și de mediu. Cerumenul are și o funcție de autocurățare a urechii (fiind împinse la exterior particule de praf, de exemplu).
Atenție la bețișoarele de urechi
Putem folosi bețișoare de urechi cu manșon, sterile, dacă le introducem ușor, cu grijă să nu ne rănim, sau fără a împinge în interiorul urechii, spre timpan, ceara. Având manșon, acestea nu pot fi introduse adânc, deci nu ne pot răni timpanul.
Atenție că bețișoarele cosmetice din comerț nu sunt nici cu manșon și nici sterile, iar specialiștii nu ne recomandă să le folosim deloc! Folosirea acestora nu numai că ne pot răni, dar lasă leziuni care se infectează, creează obstrucție și inflamație.
Există spray-uri pentru igiena urechii
Spray-urile strict pentru îngrijirea urechii sunt concepute pentru a evita în timp apariția dopurilor de cerumen și ca să ne ajute să ne curățăm cu delicatețe urechile. Sprayurile cu apă de mare pot dizolva cerumenul. Numai că trebuie să avem grijă să ne uscăm cât mai bine urechea după folosirea spray-ului.
Ce facem în cazul în care constatăm că avem acumulări de cerumen, secreții sau dureri de urechi
Bineînțeles, ne adresăm unui medic ORL. Auzul este important, iar fără să ne îngrijim corect urechile și să le menținem sănătoase, nu putem să ne menținem auzul de-a lungul vieții. La noi există peste 2 milioane de persoane cu probleme de auz și multe alte persoane care nu își dau seama că au probleme de auz sau care pur și simplu nu se adresează unui medic pentru a fi diagnosticate și tratate corespunzător.