EXISTĂ VREO LEGĂTURĂ ÎNTRE SĂNĂTATEA ȘI ASPECTUL PĂRULUI ȘI CEEA CE MÂNCĂM? SE PARE CĂ DA…
Părul uman poate crește în jur de 1,25 cm pe lună și aproape 15 cm pe an. Dar viteza cu care creste și starea sa generală depind și de alți factori: vârsta, starea de sănătate, moștenirea genetică și alimentație. Despre aceasta din urmă vom vorbi în cele ce urmează. Probabil ai constatat pe proprie piele (păr, mai exact) faptul că o dietă săracă în nutrienți de calitate poate duce la căderea părului. În sens invers, un stil de viață sănătos, ce presupune o alimentație echilibrată, poate contribui la stimularea ritmului de creștere a părului. Printre alimentele consumate zilnic, există însă unele care pot face minuni. Iată cele mai bune alimente pe care le poți mânca pentru a favoriza creșterea părului, dar și ce ar trebui să eviți pentru ca aspectul părului tău să nu aibă de suferit.
Multe dintre alimentele care pot schimba aspectul părului tău se regăsesc deja în frigiderul tău, cu siguranță, deci nu va fi deloc greu să te adaptezi unei diete benefice podoabei capilare. Ouăle, de exemplu, reprezintă sursă valoroasă de proteine și biotină, doi nutrienți care pot favoriza creșterea părului. Biotina este esențială pentru producerea unei proteine numită keratină – din care părul este construit. Ouăle conțin și zinc, seleniu și alți nutrienti pentru par.
Fructele de pădure sunt cele mai sănătoase din grupa lor și ar trebui consumate măcar de două ori pe săptămână. Bogate în vitamine și antioxidanți, acestea ajuta la protejarea foliculilor de păr împotriva radicalilor liberi. De asemenea, vitamina C este necesară pentru stimularea producției de colagen, proteină care face părul mai puternic, sporind și absorbția fierului (regăsit și în spanac, un alt aliment benefic părului), necesar combaterii căderii părului.
Un prânz sănătos, care să conțină somon sau alt pește gras (dar și stridii, creveți, scoici), bogate în acizi grași Omega 3 și 6 proteine, seleniu, vitamina D3 și vitaminele B, dar și , poate fi calea sigură către un păr mai sănătos și mai lung. Dar pentru că este recomandat să te rezumi la maxim două porții pe săptămână, poți apela și la suplimente cu ulei de pește, care pot reduce căderea părului.
Alte grăsimi sănătoase la care poți apela pentru a-ți îmbunătăți și întreține aspectul părului sunt oleaginoasele – nucile (toate categoriile), alunele, semințele, avocado și măslinele, care ar trebui consumate zilnic. Și nu doar părul tău va avea de câștigat de pe urma acestui stil de viață sănătos, ci și tenul tău.
Evită cu orice preț
Chiar dacă ești atentă cu ceea ce mănânci, erorile se pot strecura foarte ușor, iar unele dintre acestea pot afecta inclusiv sănătatea și aspectul părului tău. De exemplu, atunci când mănânci anumite tipuri de pește: peștele spadă, macroul sau anumite specii de ton pot conține un nivel crescut de mercur, al căror consum poate favoriza căderea părului, dar și grave probleme de sănătate.
Alte alimente de care ar fi bine să te ferești, dacă ții la părul tău, sunt cele în privința cărora suntem deseori sfătuiți să le limităm: zahărul (care îngreunează sinteza proteinelor în organism), produsele de patiserie (cele din făină albă) și amidonul în exces, dar și alcoolul, care reprimă zincul din organism și deshidratează organismul, afectând și sănătatea părului.
Meniul ideal, de-a fir a păr
Părul este al doilea cel mai rapid țesut în creștere, deci are nevoie de extra energie, arată Samantha Lynch, nutriționist newyorkez. Dieta pentru un păr sănătos îți oferă multiple avantaje!
MICUL DEJUN
Ovăz + căpșune
Fulgii de ovăz sunt bogați în fier (deficiența de fier este una dintre cele mai frecvente cauze non-genetice pentru căderea părului), care transportă oxigenul în foliculi. Vitamina C din căpșune favorizează absorbția fierului.
PRÂNZ
Salată de spanac + pui la grătar
Spanacul este doldora de fier, iar puiul e proteină pură. Rezultă un adevărat Rai pentru părul tău.
GUSTARE
Morcovi + hummus
Morcovii sunt o sursă excelentă de vitamina A, care menține sănătatea scalpului, în vreme ce năutul abundă în fier.
CINĂ
Somon + broccoli
Somonul conține din belșug vitamina D, esențială în procesul de creștere a părului. Cât despre broccoli, știm cu toții că e „full” de fier!